HABER BÃœLTENÄ°

BGT hakkındaki gelişmelerden ve yeniliklerden haberdar olmak için haber bülteni listesine kayıt olabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

DOLAÃ…ŸÃ„±M SERTÄ°FÄ°KASı YöNETMELİÄŸÄ°

A.TR. DOLAÃ…žIM BELGESÄ° (Movement Certificate)

A.TR DolaÃ…ŸÃ„±m Belgesi, Türkiye-Avrupa TopluluÄŸu gümrük birliÄŸi uyarınca, iÃ…ŸlenmiÃ…Ÿ tarım ürünleri de dahil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaÃ…ŸÃ„±ma iliÃ…Ÿkin hükümlerin uygulanması için gerekli koÃ…Ÿulların yerine getirilmiÃ…Ÿ olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiÃ…Ÿ kuruluÃ…Ÿlarca düzenlenen belgelerdir. Avrupa BirliÄŸi ülkeleri ile Gümrük BirliÄŸi çerçevesinde yapılan tercihli ticarette kullanılır. Sanayi ve iÃ…ŸlenmiÃ…Ÿ tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti saÄŸlar.
Tamamen Türkiye’de veya AB’de elde edilmiÃ…Ÿ eÃ…Ÿya, Türkiye veya AB’de ithal iÃ…Ÿlemleri tamamlanmıÅŸ, gerekli gümrük vergisi veya eÃ…Ÿ etkili vergi veya resimleri tahsil edilmiÃ…Ÿ ve bu vergi veya resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamıÅŸ olan üçüncü ülkeler çıkıÅŸlı mallar, Türkiye'de veya AB’de serbest dolaÃ…ŸÃ„±m durumunda sayılır.


A.TR DOLAÃ…žIM BELGESÄ°NÄ°N DÜZENLENEBÄ°LECEĞÄ° ÜLKELER
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Ä°ngiltere, Ä°rlanda, Ä°spanya, Ä°sveç, Ä°talya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan


EUR.1 DOLAÃ…žIM BELGESÄ° (Movement Certificate)

EFTA Ülkeleri , Türkiye ile Serbest Ticaret AnlaÃ…Ÿması imzalamıÅŸ olan diÄŸer ülkeler ile ticarette ve Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi'ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracatında Avrupa BirliÄŸi'ne üye ülkelere Avrupa Kömür Çelik TopluluÄŸu Ürün Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracında malın gümrük indiriminden yararlanması amacıyla düzenlenen menÃ…Ÿe ispat belgesidir.

EUR.1 BELGESÄ°NÄ°N DÜZENLENECEĞÄ° ÜLKELER
Pan Avrupa MenÃ…Ÿe Kümülasyonu; AB, EFTA ve Türkiye'nin dahil olduÄŸu bir çapraz kümülasyon sistemidir. PAMK sistemine dahil tüm ülkelerin arasında serbest ticaret anlaÃ…Ÿmaları vardır ve bu anlaÃ…Ÿmaların hepsinde aynı menÃ…Ÿe kuralları uygulanmaktadır. PAMK dışÄ±nda olup Serbest Ticaret AnlaÃ…Ÿması imzaladığımız ülkelere EUR.1 Begesi düzenlenir.

SERBEST TÄ°CARET ANLAÃ…žMAMIZ BULUNAN ÜLKELER
Ürdün, Ã…žili, Sırbistan, KaradaÄŸ, Ä°srail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Morityus Cumhuriyeti, Moldova, Suriye(Durduruldu).

EFTA ÜLKELERÄ°
Ä°sviçre Federasyonu,Norveç Krallığı, Ä°zlanda Cumhuriyeti, Lichtenstein PrensliÄŸi.


EUR-MED DolaÃ…ŸÃ„±m Sertifikası (Movement Certificate)

EUR-MED DolaÃ…ŸÃ„±m Sertifikası, Pan Avrupa Akdeniz Kümülasyonuna (PAAMK) taraf ülkelere ilgili ürünlerin ihracatında kullanılan menÃ…Ÿe ispat belgesidir.
PAAMK sistemi; AB-EFTA-Türkiye ve bazı Akdeniz ülkelerinin dahil olduÄŸu bir çapraz kümülasyon sistemidir. PAAMK sistemine dahil tüm ülkelerin arasında serbest ticaret anlaÃ…Ÿması, bu anlaÃ…Ÿmaların hepsinde (ikili ticaret hariç) aynı menÃ…Ÿe kurallarının uygulanması gerekmektedir. Sistemin iÃ…Ÿlemesi için PAAMK sistemine dahil en az 3 ülke arasında STA (Serbest Ticaret AnlaÃ…Ÿması) tamamlanmalıdır.

Bu baÄŸlamda

3 ÜLKENÄ°N TARAF OLDUÄžU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

TR + Ä°SRAÄ°L + AB(GB. EÃ…Ÿyası için) 27 TEMMUZ 2006
TR + Ä°SRAÄ°L + AB(tarım ürünleri için) 01 OCAK 2007
TR + FAS +AB (GB. EÃ…Ÿyası için) 27 TEMMUZ 2006
TR + FAS +AB (tarım ürünleri için) 01 OCAK 2007
TR + TUNUS + AB(GB. EÃ…Ÿyası için) 01 AÄžUSTOS 2006
TR + TUNUS + AB(tarım ürünleri için) 01 OCAK 2007
TR + MISIR + AB (GB. EÃ…Ÿyası için) 01 MART 2007
TR + MISIR + AB (tarım ürünleri için) 01 MART 2007
TR + MISIR + TUNUS 01 MART 2007
TR + MISIR + FAS 01 MART 2007
TR + TUNUS + FAS 06 TEMMUZ 2006

4 ÜLKENÄ°N TARAF OLDUÄžU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

TR + MISIR + FAS + AB (GB. EÃ…Ÿyası için) 01 MART 2007
TR + MISIR + FAS + AB (tarım ürünleri için) 01 MART 2007
TR + TUNUS + FAS + AB (GB. EÃ…Ÿyası için) 01 AÄžUSTOS 2006
TR + TUNUS + FAS + AB (tarım ürünleri için) 01 OCAK 2007
TR + TUNUS + FAS + MISIR 01 MART 2007

5 ÜLKENÄ°N TARAF OLDUÄžU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

TR + MISIR + FAS +AB(GB. EÃ…Ÿyası için) + TUNUS 01 MART 2007
TR + MISIR + FAS +AB(tarım ürünleri için) + TUNUS 01 MART 2007

Arasındaki tercihli ticarette EUR-MED DolaÃ…ŸÃ„±m Sertifikası kullanılmaktadır. Ticaret ve/veya Sanayi Odasına EUR-MED DolaÃ…ŸÃ„±m Sertifikası baÃ…Ÿvurusu için dilekçe, Türkçe fatura, taahhütname ve ihraç edilecek eÃ…Ÿya yabancı menÃ…Ÿeli ise ihracatçı beyanı eklenmesi zorunludur.

NEDEN EUR.1? NEDEN EUR-MED?

PAN AVRUPA MENÃ…žE KÜMÜLASYON SÄ°STEMÄ°NDE;

-Tüm ülkeler aynı menÃ…Ÿe kurallarını uyguluyorlar. Geri ödeme yasağı (Ülkeler arasındaki ticarette üretimde kullanılan 3. ülke menÃ…Ÿeli girdilerin gümrük vergilerinin firmalara geri ödenmesi yasağı (no-drawback rule)) hepsi için geçerlidir.
-PAMK ülkelerinin tamamı, birbirleri arasında STA'larını yürürlüÄŸe koymuÃ…Ÿtur.

PAN AVRUPA AKDENÄ°Z MENÃ…žE KÜMÜLASYON SÄ°STEMÄ°NDE;

- Ülkeler arasında ikili ticarette farklı kuralların uygulanması mümkündür. PAAMK'a taraf ülkelerle, bir PAMK ülkesi arasındaki (Ä°srail hariç) ikili ticarette geri ödeme yasağı uygulanmayabilir.

PAMK ÜLKELERÄ° ARASINDAKÄ° TÄ°CARETTE EUR.1 DOLAÃ…žIM BELGESÄ° KULLANIMI VE SONUÇLARI

- Bir PAMK Ülkesinden Türkiye'ye EUR.1 DolaÃ…ŸÃ„±m Belgesi ile ithal edilen girdiler, Türkiye'de kümülasyon çerçevesinde iÃ…Ÿlenip bir PAAMK ülkesine Tercihli Rejimden yararlanmak üzere ihraç edilemez.
- Ä°hraç edilmesi için Türkiye'ye ithal edilen bu girdilerin 3. ülke menÃ…Ÿeli girdiler gibi yeterli iÃ…Ÿçilik ve iÃ…Ÿleme tabi tutulması gerekir.
- Çünkü bir PAMK ülkesinden EUR.1 ile ithal edilen eÃ…Ÿya, bir PAAMK ülkesine ihraç edilecek ürünün üretiminde kullanılmak istenirse 3. ülke menÃ…Ÿeli olarak kabul edilir.
- Tercihsiz ticaret kapsamında ihracat her zaman mümkündür.

PAMK ÜLKELERÄ° ARASINDAKÄ° TÄ°CARETTE EUR-MED DOLAÃ…žIM BELGESÄ° KULLANILMASININ SONUÇLARI

- EÃ…Ÿyalar, Türkiye'nin STA'sının olduÄŸu bir PAAMK ülkesine aynı halde veya iÃ…Ÿlendikten sonra yeniden ihraç edilebilir.
- Bir PAMK Ülkesinden Türkiye'ye EUR.1 DolaÃ…ŸÃ„±m Belgesi ile ithal edilen girdiler, Türkiye'de kümülasyon çerçevesinde iÃ…Ÿlenip, bir PAAMK ülkesine tercihli rejimden yaralanmak üzere ihraç edilemez.

PAMK ÜLKELERÄ° ARASINDAKÄ° TÄ°CARETTE EUR-MED DOLAÃ…žIM BELGESÄ°NÄ°N KULLANIMI NE ZAMAN ZORUNLUDUR?
EÄŸer Türkiye'de, ihraç konusu bir eÃ…Ÿyanın üretiminde, PAAMK ülkelerinin biri veya daha fazlasından STA kapsamında ithal edilmiÃ…Ÿ menÃ…Ÿeli girdi kullanılıyorsa, EUR-MED DolaÃ…ŸÃ„±m Belgesi kullanmak zorunludur.

PAMK ÜLKELERÄ° Ä°LE PAAMK ÜLKELERÄ° ARASINDAKÄ° TÄ°CARETTE EUR-MED KULLANIMI

- Bir PAMK ülkesi; örneÄŸin Türkiye ile bir Akdeniz ülkesi (ör: Ä°srail) arasında kümülasyon yapılmıÅŸsa
- Hiçbir ülkeye kümülasyon yapılmamıÅŸsa
- Ä°malatta kullanılan 3. ülke menÃ…Ÿeli girdilerin vergisinin mutlaka ödenmesi gerekiyorsa

EUR-MED kullanılması önerilir.

EUR-MED kullanılması halinde;

- Türkiye'den PAAMK çerçevesinde STA bulunan bir Akdeniz ülkesine (Ä°srail hariç) EUR.1 dolaÃ…ŸÃ„±m belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar üretimde kullanılmak üzere ithal ettikleri 3. ülke menÃ…Ÿeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerini geri alabilirler. Dahilde Ä°ÅŸleme Rejim Karar ve TebliÄŸ hükümleri saklıdır. Ancak bu durumda eÃ…Ÿya ihraç edilen ülkeden daha sonra bir PAAMK ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilemez.
- Ancak, ihracat sırasında EUR-MED dolaÃ…ŸÃ„±m Belgesi düzenlenmek istenmesi halinde firmalar 3. ülke menÃ…Ÿeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesinden yararlanamazlar (no-drawback rule).